• Grandeur in de Grote Staat

Grandeur in de Grote Staat

In 1879 begon de Maastrichtse Louis Foijer op 23-jarige leeftijd met het verkopen van confectiekleding. Zijn Maison Louis staat vandaag de dag nog steeds als een huis.

In 1879 begon de Maastrichtse Louis Foijer op 23-jarige leeftijd met het verkopen van confectiekleding. Zijn Maison Louis staat vandaag de dag nog steeds als een huis. Zijn portret hangt precies boven het pashokje, midden in de keurige herenzaak. Met zijn kale hoofd, priemende ogen en grote grijze snor lijkt hij nog altijd de alledaagse gebeurtenissen in de winkel gade te slaan. Het is de oude Louis Foijer, geboren op 7 augustus 1855, als zoon van Mozes Foijer en Jeanette Levi. Een echte Maastrichtenaar, een trouw lid van de lokale Joodse gemeente, maar vooral ook een ras-ondernemer.

"Meneer Foijer was een van de eersten die confectiekleding in Nederland lieten maken. Vóór die tijd werden alle kleren op maat gemaakt," vertelt Richard Colson. Samen met zijn vader Paul nam hij in 2009 Maison Louis over van de familie Fischer. Het oorspronkelijke pand aan de Grote Staat werd verlaten voor een gerenoveerde winkel in de Stokstraat. Maar verder is er niet veel veranderd. Maison Louis ademt nog steeds rust en luxe uit, zoals het dat ook deed in de late 19e eeuw. Truien van het klassieke modemerk Paul & Shark liggen keurig opgestapeld in een glanzende houten kast. Verkopers, strak in het pak, schuifelen over het lichtgekleurde tapijt, terwijl op de achtergrond een oude Engelse opwindklok tikt.

"De meeste klanten zien ons als een verlengstuk van hun kledingkast," zegt Richard Colson, terwijl hij een korte rondleiding geeft door de winkel. "We hebben een belangrijke sociale functie. Mensen komen hier vaak binnen voor een nieuw jasje en een gesprek. Soms zijn we anderhalf uur bezig met een klant die vervolgens weggaat met een paar sokken. Ook dat is mooi."

Overal in de winkel hangen herinneringen aan het verleden, een koninklijke onderscheiding uit 1989, een tekening van een oude blauwe T-Ford met aan de zijkant in gele letters 'Maison Louis' en een 'antiek' kledingstuk. "Dit vestje is gevonden tijdens een verbouwing van het oude pand in de Grote Staat," zegt Colson, terwijl hij naar het label wijst: 12 juli 1879. "Het oprichtingsjaar. Waarschijnlijk heeft een van de kleermakers het stuk ergens weggemoffeld, omdat hij zich vergist had in de opmetingen. Het klopt van geen kant."