• Familiezaak

Familiezaak

In 1883 trouwt Louis Foijer met zijn grote liefde, Johanna Frank. Intussen groeit de zaak gestaag. De goedkope mannen-en kinderkleding van Maison Louis blijkt de Maastrichtenaren goed te kunnen bekoren.

In 1883 trouwt Louis Foijer met zijn grote liefde, Johanna Frank. Intussen groeit de zaak gestaag. De goedkope mannen-en kinderkleding van Maison Louis blijkt de Maastrichtenaren goed te kunnen bekoren. Het aantal kleermakers groeit met de vraag mee. De echte groeispurt komt met de intrede van Menkes Daniël (Daan) Frank (1882) in het bedrijf. In 1908 trouwt Frank met Louis' oudste dochter Helena (1883), en vier jaar later wordt hij mede-eigenaar. De clientèle van het kledingmagazijn wordt steeds internationaler, maar ook chiquer. 'In de oorlogsjaren van 1914-1918 zijn menschen van allerlei nationaliteiten in de thans jubilerende zaak bediend: 't gebeurde zelfs dat een Griek, een Rus, een Italiaan en een Hongaar tegelijkertijd bij Maison Louis aan het passen waren', zo staat in een krantenartikel uit 1939. ter gelegenheid van het 6oe jubileum van Maison Louis.

Als de Duitse kroonprins Wilhelm van Pruisen, de zoon van keizer Wilhelm II, met zijn militaire gevolg in november 1918 naar Kasteel Hillenraad vlucht, krijgt Louis Foijer een bericht. Of hij snel 43 kostuums kan maken voor de kroonprins. Die heeft door zijn vlucht geen burgerkleren meer. Een jaar later, als Maison Louis inmiddels zo'n 25 man personeel telt, besluiten Foijer en Frank om uit te breiden. Het naastgelegen pand op nummer 41 wordt voor 18.ooo gulden gekocht en een complete verbouwing gaat van start.

Beide heren zetten zich bovendien in voor de lokale Joodse gemeente, iets wat de familie Foijer al sinds hun komst naar Maastricht, eind 18e eeuw, heeft gedaan. Louis neemt plaats in de kerkenraad (1904-1909), terwijl Daan Frank penningmeester is van het Armbestuur van de Joodse gemeente en penningmeester van de Joodse Invalide in Maastricht. Ook de zus van Louis, Henriette Foijer bekleedt jarenlang de functie van penningmeester, maar dan van de vrouwenvereniging Chewras Nosjiem.

Familiebedrijf Maison Louis floreert in de binnenstad van Maastricht. Als oprichter Louis Foijer op 4 juni 1928 op 72-jarige leeftijd overlijdt, neemt Daan Frank de zaak helemaal over. Het ziet er dan niet naar uit dat de zonen van Daan en Helena hun familie in het modevak zullen opvolgen. Zoon Frits gaat tandheelkunde studeren in Edinburgh en zoon Lou vertrekt naar Amsterdam om huisarts te worden.