• Hoe Maison Louis ‘Hofleverancier is geworden.

Hoe Maison Louis ‘Hofleverancier is geworden.

In 1989 heeft Maison Louis dan eindelijk het felbegeerde predicaat Hofleverancier gekregen, hetzij honderdtien jaar na de oprichting van het bedrijf.

Dat Maison Louis pas in 1989 Hofleverancier geworden is, is geen toeval. Vooral omdat er in de lange geschiedenis nooit enige sprake is geweest van daadwerkelijke leveringen aan het Nederlandse Hof. Wel is er in 1918 een order gekomen van de Duitse Kroonprins, die op de vlucht richting Nederland dringend behoefte had aan nieuwe burger kledij.

Dat Maison Louis eind jaren tachtig van de vorige eeuw uiteindelijk in aanmerking kwam voor het predicaat kwam door een stelselwijziging rondom het predicaat ‘Hofleverancier’. Vanaf 1987 konden bedrijven met een regionale functie, die ten minste honderd jaar bestaan en van onberispt gedrag zijn, bij Koninklijke beschikking het predicaat toegewezen krijgen.

Dit betekende echter niet dat het inmiddels honderdtien jaar oude Maison Louis zomaar in aanmerking kwam als Hofleverancier. Erg belangrijk in de toewijzing is de historische regionale uitstraling en functie van het bedrijf. Hierbij is van grote invloed geweest de rol van, het in oorsprong joodse bedrijf, gedurende de tweede wereld oorlog. Nadat de geallieerde troepen Maastricht bevrijd hadden liep de opmars ernstige vertraging op en was er grote nood aan sneeuwcamouflage pakken waarvan er uiteindelijk 150.000 gemaakt zijn in omgeving Maastricht onder leiding van de toenmalige directeur van Maison Louis, Pierre Fishe