Winkelwagen
Menu
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Dagblad de Limburger 16 augustus 2023

Dagblad de Limburger 16 augustus 2023

Publicatie Dagblad de Limburger 16 augustus 2023

Ook Maison Louis vertrekt, komt het nog goed met de Stokstraat?


Richard Colson voor het pand aan de Stokstraat dat hij met zijn Maison Louis verlaat.

Door Joos Philippens

De Stokstraat groeide de afgelopen decennia uit tot het modecentrum van Maastricht. Op dit moment valt de vele leegstand op. Nu vertrekt ook nog de rasechte Maastrichtse winkel Maison Louis. Wat is er aan de hand?

MAASTRICHT - We gaan verhuizen’ en “Te huur.’ Grote posters in de Stokstraat. Mannenmodezaak Maison Louis verhuist. De afgelopen jaren vertrokken al een stuk of acht huurders, winkels als Wolford, Fur & Fashion en Shoebaloo. Is dit de teloorgang van een veelgeroemde chique modestraat?
Volgens makelaar Simon Brouwer van BRCK lijkt het erger dan het is. „Boven een paar panden komen bovenwoningen. Mede doordat vergunningen lang duren, staan die winkels vaak twee jaar leeg. Dat vertekent het beeld.”
Maar toch. Hofleverancier Maison Louis, in 1879 aan de Grote Staat begonnen door Louis Foyer, vertrekt nu ook. Eigenaar Richard Colson bracht de zaak twaalf jaar geleden naar de Stokstraat, Maison Louis betrok het voormalige UWV-gebouw, bestaande uit drie panden. „Met verhuurder Tenstone had ik een prima verhouding,” stelt Colson. Maison Louis kreeg 30.000 euro korting op de jaarlijkse nominale huur van 140.000 euro. Vorig jaar verkocht Tenstone het gebouw aan Bernard Paulus van Pauwvliet. Die vroeg Maison Louis bovenop de huur van 140.000 euro ook nog een inflatie-indexering van 20.000 euro. „50.000 euro meer, veel te duur,” zegt Colson. Na het nodige heen en weer liepen de onderhandelingen spaak. „Ik zegde de huur op en kreeg een net mailtje terug dat we per 30 september moesten ontruimen. Mijn wereld stortte in. Ik snap niet dat iemand een trouwe huurder met een te hoge huur opzadelde.”

Om tafel
Snel herpakte Colson zich en Maison Louis gaat nu huren aan de Havenstraat, in het voormalige gebouw van De Limburger. „Ik wilde geen grote investeringsmaatschappij meer, maar een verhuurder met wie ik echt om tafel kon. Wim Versteeg kwam speciaal naar Maastricht en we schudden elkaar al na 45 minuten de hand. Een enorme opluchting. Het klinkt gek, maar ik gun het hem.”
Richard Colson was graag in de Stokstraat gebleven. „Toch verheug ik me nu op de verhuizing. Want we passen straks mooi in de buurt van zaken als Montulet, Woolrich, Scapa, Pauw, Le Marais.” Het gevolg van dit alles: het Maison Louis-pand aan de Stokstraat staat momenteel voor 115.000 euro te huur, exact het bedrag dat Colson bereid was te betalen, een bod dat dit voorjaar niet werd geaccepteerd.
Simon Brouwer van makelaar BRCK betreurt het zeer dat Maison Louis de Stokstraat verlaat. „De nieuwe
eigenaar heeft zich aanvankelijk verkeerd laten adviseren. Toen ik er bij kwam hebben we tot de laatste dag met Colson onderhandeld. Hij heeft uiteindelijk de knoop doorgehakt. Ik snap dat ook wel, hij betaalt nu minder huur.”
Colson: „Simon heeft erg zijn best gedaan, maar dat was pas na de huuropzegging, toen het voor mij eigenlijk al voorbij was.” Kortom: Maison Louis verhuist per 1 oktober naar Achter het Vleeshuis, een tijdelijke oplossing.
In februari 2024, na de verbouwing, verhuist de winkel definitief naar de Havenstraat 8-12.
Maison Louis blijft behouden voor de binnenstad, iets waar Maastricht Marketing ongetwijfeld blij mee is. Deze organisatie promoot de stad immers met dergelijke winkels die de klant nog uitgebreid in de watten leggen. Maar maken de grote ketens straks niet toch van Maastricht een eenheidsworst, met dezelfde winkels als in pakweg Zwolle en Middelburg?
Simon Brouwer is daar niet bang voor. „Maastricht staat in de top-5 van winkelsteden, daarom kiest bijvoorbeeld Mr Marvis onze stad voor zijn vierde vestiging.”

Bovenwoningen
Met de Stokstraat komt het wel goed, bezweert Brouwer. „Veel huren zijn in de nadagen van corona al verlaagd en eigenaren investeren in bovenwoningen. Met de opbrengst daarvan kunnen ze de winkelhuren verlagen.”
Centrummanager Astrid Verberne laat weten dat een aantal vrouwen met nieuw elan de ondernemersvereniging gaat besturen. „Samen met Maastricht Marketing willen we de bezoeker deze straten weer meer intrekken. Maar dan moet de uitstraling ook aansluiten: ‘Hier vind je bijzondere, exclusieve merken.”

Makelaar Brouwer zegt een kandidaat te hebben voor het Maison Louis- pand.
Colson reageert: „In het belang van Maastricht winkelstad hoop ik van harte dat hij snel een goede huurder vindt. Dan levert deze kwestie alleen winnaars op.”

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.